Derfor får Pixar os til at græde

Et af Pixar’s vigtigste budskaber

Så, for et par dage siden lavede jeg et indlæg om hvad der gør Pixar til effektive og medrivende historiefortællere, og konkluderede at den største årsag er deres evner til at fremstille virkeligheden som hård, uhåndgribelig – og ægte. Og derfor vil jeg gerne snakke om en af deres mest undervurderede film til dato: “Monsters University“. Hvorfor, undrer du dig måske. Fordi dens budskab ofte er overset af folk, men ABSOLUT vigtig for børn og endda unge.

Hurtigt præmis i tilfælde af at du ikke har set den. “Monsters University” er en forgænger til Pixar’s film “Monsters Inc.” og finder sted på universitetet hvor Mike og Sully mødes for første gang. Mike knokler hårdt for at blive et skræmmende monster (en “skræmmer” som franchisen kalder dem), hvorimod Sully er en doven student der ikke føler han har behov for at følge med i timerne, fordi han fra naturens side er et uhyggeligt monster og den fødte “skræmmer”. De kommer ud i en masse ballade og bliver gode venner igennem filmen.

Så hvad er der at lære af filmen? Hvis du kan huske “Monsters Inc” er Mike IKKE en “skræmmer”, men derimod en assistent. Mike havde drømme om at blive et uhyggeligt monster på universitetet, men det lykkedes ikke, og i stedet blev Sulley’s assistent, og faktisk ender med at blive den bedste til jobbet. Nogle vil se det som værende demotiverende eller måske en dårlig morale at lære børn, men jeg ser det på en anden måde.

“Monsters University” lærer børn og måske vigtigst af alt, folk i teenageårene/20’erne: du har drømme og planer for livet. Du har allerede planlagt hvad dit liv skal bestå af og hvordan din hverdag  kommer til at se ud – men sådan går det ikke altid. Dit hårde arbejde er ikke altid nok. Du kommer til at leve på en anden måde. Du bliver nødt til at smide dine planer for din “perfekte” fremtid ud – og det er helt OK. Hvorfor? Fordi det er ikke der dine evner ligger. Du havde mål for livet, og du nåede dem ikke. Er det fordi du er en failure? NEJ. Det er fordi dine evner hører til et andet sted. OG DET ER HELT NORMALT!

Jeg endte selv med at skifte uddannelse og drømmemål. Jeg lever ikke det liv jeg havde i tankerne for 10 år siden – jeg lever et BEDRE liv. Et liv jeg ikke havde forestillet mig, netop fordi jeg fandt det jeg er god til. Jeg bliver så deprimeret når jeg hører om folk der måtte opgive deres drømme af den ene eller anden årsag. Unge der ikke kom ind på drømmestudiet. Kærestepar der går fra hinanden. Forældre der bliver skilt osv. “Monsters University” lærer os et VANVITTIG vigtigt budskab som alle bør tage til sig – tingene ændrer sig. Dine planer for det perfekte liv ændrer sig. Du er ikke en fiasko fordi du fejlede – du er et talent der ikke fandt din rette hylde. Og DERFOR er”Monsters University” en Pixar klassiker.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derfor får Pixar os til at græde