Hvornår er originalitet redundant?

Smålighed i børnehøjde (non-spoiler)

 

Mon ikke det ville være på sin plads at anmelde en julefilm nu hvor det er december måned.

Til trods for hvad du måske tænker ud fra titlen på det her indlæg, så siger jeg det bare som det er: Netflix’ animationsfilm “Klaus” er ikke bare god. Den er ÅRETS BEDSTE ANIMATIONSFILM !!!

“Klaus” er en “origin story” på julemanden aka. Santa Claus. Den omhandler et dovent, narcissistisk og småligt postbud der er vokset op i luksus og ikke vil tage sit arbejde alvorligt. En dag får hans far nok og sender ham til byen Smeerenburg (som faktisk er en virkelig by. Det vidste jeg ikke før nu) hvor han får et ultimatum: lever 6.000 breve og kom tilbage i familien, eller bliv bandlyst. Smeerenburg er en ussel og faldefærdig by hvor indbyggerne HADER hinanden, hvilket betyder at ingen gider sende breve, så postbudet er langt fra succesfuld. En dag møder han den hemmelige skovhugger Klaus der bor isoleret ude i skoven og som elsker at lave legetøj. Postbuddet ser en mulighed for at bruge legetøjet som en måde at få sendt breve – og langsomt igennem filmen bliver myten om Julemanden skabt. Jeg vil ikke afsløre hvor filmen fører hen efter det, men HOLD NU OP HVOR ER DEN SJOV !!!

Så hvorfor har jeg ordet “smålighed” i titlen. Fordi i filmen er børnenes eneste måde at komme i kontakt med Klaus på, at sende ham breve og ønskelister. Men den eneste nåde de kan gøre det er ved at betale for brevlevering til postbudet, og dermed kommer han tættere på sit mål om at sende 6.000 breve. Sååååååå, i bund og grund udnytter han børn og deres lommepenge for at nå sine mål, alt imens han uvidende skaber et idol for børnene i Klaus. Det er kynisk, småligt, afpressende, barnligt… og en VANVITTIG VELFUNGERENDE IDÉ. “Klaus” vender hele idéen om julemanden på hovedet og præsenterer os for en vildt monopolsk tilgang til myten om Julemanden. Den burde ikke virke, det burde den virkelig ikke. Men det GØR den. Derudover er det også skønt at se at ikke alle animationsfilm er 3D nu til dags. “Klaus” er håndtegnet hvor farverne er tilføjet i 3D, hvilket er med til at give den et unikt look der virkelig er forfriskende.

“Klaus” er virkelig skøn. Børn der ser filmen kan lære om vigtigheden ved gode gerninger og grine over falde-på-halen humoren, og voksne kan rulle på gulvet over hvor selvisk hovedpersonen er. Det er virkelig årets bedste animationsfilm, og den får en varm anbefaling fra mig.

 

5/6 Stjerner

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvornår er originalitet redundant?